09 December, 2009

~KELAHIRAN~



Pengorbanan seorang emak/umi/ibu/mama/mummy/bonda... yg nie versi operation... sbg anak kita jgnla menyakiti hati mak kita sebab beliaulah yg bersusah-payah melahir, menyusu, membesrkan dan menjaga kita walaupun dirinya sakit pd waktu itu...
terima kasih mak atas segala pengorbanan....

~PERJUANGAN BELUM SELESAI~

Sajak yg penuh bermakna... mcm2 ade drpd mantan perdana menteri Malaysia ke-4... 'perjuangan belum selesai dan tidak akan pernah selesai' perjuangan bukan hanya dengan menggunakan senjat tetapi ianya boleh dilihat drpd pelbagi aspek... perjuangan untuk menjadi hmba yg soleh dan solehah... perjuangan untuk menjadi anak yg taat pad ibu bapa... perjuangan prinsip 4 SEDAR (GPMS) dan sbginya... so kite semua adalah pejuang...




03 December, 2009

~ADA APA DENGAN LAGU~

bismillahhirrahmannirrahim....
ada apa dengan lagu??? separuh orng hanya setakat menyanyikan lagu tanpa menghayati maknanya... hakiktnya di dalm lagu terdapat byk makna yg adakalanya tersurat dan tersirat...

aku sgt suka nyanyi lagu sekolah dan menghayati maknanya...dari sekolah rendah, sekolah menengah, matrikulasi dan sekarang universiti... waktu nyanyi tu klu betul2 feel... meremang blu roma... nak2 lgu uitm di hatiku... klu betul2 meleleh air mata nie...

tp zaman serba canggih nie... x rmi yg menghayati lagu terutama remaja... ape yg dinyanyikan hanya sekadar di mulut x melekat kat hati... aku mmg geram klu ade budak yg nyanyi lgu warisan, uitm, guru malaysia, n yg seumpama dengannya... panas je hati nie...

kait pulak ngan islam... sm gak ngan nasyid... ade yg lirik die menyentuh jiwa... klu nasyid mcm tu elok dibuat halwa telinga tp klu nsyid tu menghayalkn better x yah...baik berzikir je...

k cukup stakat nie... daa... assalamualaikum

30 November, 2009

~19 KEISTIMEWAAN WANITA DAN 6 WANITA MALANG~

19 KEISTIMEWAAN WANITA

1. Doa wanita itu lebih makbul daripada lelaki kerana sifat penyayang yang lebih kuat daripada lelaki. Ketika ditanya kepada Rasulullah SAW akan hal tersebut, jawab baginda , " Ibu lebih penyayang daripada bapa dan doa orang yang penyayang tidak akan sia-sia."

2. Wanita yang solehah (baik) itu lebih baik daripada 1000 lelaki yang soleh.

3. Barangsiapa yang menggembirakan anak perempuannya, darjatnya seumpama orang yang sentiasa menangis kerana takutkan Allah .Dan orang yang takutkan Allah SWT akan diharamkan api neraka ke atas tubuhnya.

4. Wanita yang tinggal bersama anak-anaknya akan tinggal bersama aku (Rasulullah SAW) di dalam syurga.

5. Barangsiapa membawa hadiah (barang makanan dari pasar ke rumah lalu diberikan kepada keluarganya) maka pahalanya seperti melakukan amalan bersedekah.Hendakla h mendahulukan anak perempuan daripada anak lelaki. Maka barangsiapa yang menyukakan anak perempuan seolah-olah dia memerdekakan anak Nabi Ismail.

6. Syurga itu di bawah telapak kaki ibu.

7. Barangsiapa mempunyai tiga anak perempuan atau tiga saudara perempuan atau dua anak perempuan atau dua saudara perempuan lalu dia bersikap ihsan dalam pergaulan dengan mereka dan mendidik mereka dengan penuh rasa takwa serta sikap bertanggungjawab, maka baginya adalah syurga.

8. Apabila memanggil akan dirimu dua orang ibu bapamu, maka jawablah panggilan ibumu terlebih dahulu.

9. Daripada Aisyah r.a." Barangsiapa yang diuji dengan sesuatu daripada anak-anak perempuannya lalu dia berbuat baik kepada mereka, maka mereka akan menjadi penghalang baginya daripada api neraka.

10. Wanita yang taat berkhidmat kepada suaminya akan tertutuplah pintu-pintu neraka dan terbuka pintu-pintu syurga. Masuklah dari mana-mana pun pintu yang dia kehendaki dengan tidak dihisab.

11. Wanita yang taat pada suaminya, maka semua ikan-ikan di laut, burung di udara, malaikat di langit, matahari dan bulan semua beristighfar baginya selama mana dia taat kepada suaminya serta menjaga solat dan puasanya.

12. Aisyah r.a berkata, "Aku bertanya kepada Rasulullah, siapakah yang lebih besar haknya terhadap wanita?" Jawab Rasulullah SAW "Suaminya." " Siapa pula berhak terhadap lelaki?" Jawab Rasulullah SAW, "Ibunya."

13. Perempuan apabila sembahyang lima waktu, puasa di bulan Ramadhan, memelihara kehormatannya serta kepada suaminya, masuklah dia dari pintu syurga mana sahaja yang dikehendaki.

14. Tiap perempuan yang menolong suaminya dalam urusan agama, maka Allah SWT memasukkan dia ke dalam syurga terlebih dahulu daripada suaminya (10,000 tahun).

15. Apabila seseorang perempuan mengandung janin dalam rahimnya,maka beristighfarlah para malaikat untuknya. Allah SWT mencatatkan baginya setiap hari dengan 1,000 kebajikan dan menghapuskan darinya 1,000 kejahatan.

16. Apabila seseorang perempuan mulai sakit hendak bersalin, maka Allah SWT mencatatkan baginya pahala orang yang berjihad pada jalan Allah.

17. Apabila seseorang perempuan melahirkan anak, keluarlah dia dari dosa-dosa seperti keadaan ibunya melahirkannya.

18. Apabila telah lahir anak lalu disusui, maka bagi ibu itu setiap satu tegukan daripada susunya diberi satu kebajikan.

19. Apabila semalaman seorang ibu tidak tidur dan memelihara anaknya yang sakit, maka Allah SWT memberinya pahala seperti memerdekakan 70 orang hamba dengan ikhlas untuk membela agama Allah SWT.


6 JENIS WANITA MALANG

“Jangan engkau kahwini wanita yang enam, jangan yang Ananah, yang Mananah, dan yang Hananah, dan jangan engkau kahwini yang Hadaqah, yang Baraqah dan yang Syadaqah.”

Wanita Ananah:banyak mengeluh dan mengadu dan tiap saat memperalatkan sakit atau buat-buat sakit.

Wanita Mananah:suka membangkit-bangkit terhadap suami. Wanita ini sering menyatakan, “Aku membuat itu keranamu”.

Wanita Hananah: menyatakan kasih sayangnya kepada suaminya yang lain, yang dikahwininya sebelum ini atau kepada anaknya dari suami yang lain.

Wanita Hadaqah: melemparkan pandangan dan matanya pada tiap sesuatu, lalu menyatakan keinginannya untuk memiliki barang itu dan memaksa suaminya untuk membelinya.

Wanita Baraqah: ada 2 makna, pertama yang sepanjang hari mengilatkan dan menghias mukanya, kedua dia marah ketika makan dan tidak mahu makan kecuali sendirian dan diasingkannya bahagianya.

Wanita Syadaqah: banyak cakap tidak menentu lagi bising.

Dicatat oleh Imam Al-Ghazalli

semoga tidak tergolong dalam 6 jenis tersebut...amin

28 November, 2009

~kembali dr ledang~

salam kembali ...
akhirnya aku ubah keputusan untuk ke ledang setelah blik ke rumah untuk kali terakhir sebelum abis final aritu... aku amik keputusan yang betul2 hati aku rasekan ape yang perlu... akhirnya aku tak menyesal dengan keputusan nie...

Program Ekspedisi Rakan Alam 18 (ERA18) merupakan program GPMS yg akan diadakan setiap tahun... sebenarnya program ini untuk mencari pelapis GPMS tetapi kadg2 ape yang kita harapkan tidak dapt dipenuhi sepenuhnya...walau apa pun harapan agar peserta yang datang akan terbuka sedikit minda akan status melayu pada zaman sekarang... byk aku blajar daripada program nie tapi aku x pandai untuk mengolah dalam bentuk ayat... ape yang aku tau aku dapt ilmu cikit cthnya SWOT,TORI n PLOC.. prinsip belon dan mcm2 lagi...
Aku jadi peserta waktu ERA 17.. aku dapat rasakan bagaimana susahnya pejuang2 melayu untuk menuntut kemerdekaan..byk sejarah tercipta di ledang... waktu mendaki aku rase bukan mudah untuk ke puncak... tapi dengan semangat setiakawan dan kata2 perangsang drpd kem komanden...iaitu cikgu akhirnya aku berjaya menawan puncak gunung ledang... alhamdulillah Ya Allah aku dapt melihat betapa agungnya dan hebatnya ciptaanMU.. betapa nyamannya angin yg Kau hembuskan... betapa damainya tatkala berada dalam dakapan kasihMu... sesungguhnya apa yang aku rasa amat indah sekali...aku dapt kenal sahabt yang akan berada di cc aku diwaktu aku senang dan susah...

ERA 18 aku pergi sebagai urusetia... aku menjadi ajk masakan...walaupun hakikatnya aku nie bukannya pandai masak sgt... aku pergi bersama sahabat aku yang sentiasa bersama pada setiap program... di kala aku keseorgn...die ade...ITQAN QURRATUAINI AQILAH namanya...thanx qilah... waktu tu kitorang je batch yang sama.. qilah pun jd ajk masak gak n aku salute ngan die sebb die mmg pandai masak... tapi setiap org ade kelebihan masing2... aku jaga api yang digunakan untuk masak air... dapur tu dapur kayu... so mmg bermain dengan asap,abu dan api...huhu..
kali ni aku naik atas view urusetia dan byk jugak benda aku blajar... jadi urusetia lebih byk yang kite akan dapt berbanding jdi peserta...
walupun kami orang dapur tak dapat nai ke puncak... kami rasa puas sebb kami dapt serve peserta dan urusetia... byk suka duka yang dilalui bersama... syg korang sume...walaupun ade orang berkata gpms ni politi tapi bagi aku untuk peringkat ipta nie... lebih kepada pendidikn... dan aku suke dengan ape yang aku pegang 'ONCE IN GPMS< FOREVER WITH GPMS'... aku jg berpegang dengan ' jangan melihat siapa yang berada dalam gpms itu tetapi lihatla pada moto dan mukadimah nya'... kate2 cikgu yang aku suka dengar wktu mendaki dulu...'hnya yang cekal dan tabah dapt mencapai mercu tanda' (klu x silap) dan ' biar bertatih asalkan langkah cermat...' ayt ni sume dipetik dari kata2 tun Dr Mahathir...

em ape lagi ye...aku harap aku akan dapt join program ni stiap tahun...insyaALLAH...
terima kasih atas sokongan senior2 gpms yang dari dulu berada di samping kami orang yang baru bertatih dan berjalan...memberi semangat dan tunjuk ajar...

07 November, 2009

~KEPUTUSAN~

Hidup ni memerlukan keputusan dalam setiap tindakan… memg sukar untuk buat sesuatu keputusan sebab keputusan yang perlu dibuat tu kdg-kdg melibatkan khati dan perasaan org lain.. sometimes I feel matured to make any decision but sometimes I feel like I’m never know how to make certain decision… i need someone that might help me to do a decision…. Hati ni slalu berbolak-balik bile dah wat sesuatu keputusan..

Aku sebenarnya dalam dilema antara nak naik gunung ledang atau pun stay kat umah tolong mak.. hal adik yang xcident ari tu pun menjadi salah satu punca untuk aku stay kat umah… tapi aku lum wat keputusan… aku tny kwn2 n diorang ckp family first…betul ckp kwn2 semua… tapi…arhgh…susah betul nak wat keputusan nie… aku wat istikharah tapi hati aku belum btul2 mantap untuk tetap dalm satu keputusan… program GPMS ( naik gunung ledang) ni aktiviti yang paling aku nantikan selama ni… tahun lepas aku naik as a peserta tap tahun aku akan naik as urusetia…mmg dua2 penting untuk aku… antara family dan GPMS…. YA Allah aku x tahu…

Bile aku blik umah aritu pas final IBM, aku dah nekad nak duk umah sebab condition adik aku pun lum btul ok lagi.. tapi smpi kat umah mak cite adik aku dah boleh bangun sendiri selepas dimotivasikan oleh kakak aku.. Alhamdulillah… bile berbual ngan mak, mak tny bile balik dan aku ckp mgkin 14@15@16 dan mak ckp ade program tak… dan aku pun kate ad, naik ledang tapi aku tak g sebb nak jag adik… Then mak cakap “xpelah..pegi jer program tue…jiji dah blh bgun.. xpe mak boleh jaga”.. waktu ni aku gembira sebab aku still akan naik ledang…. Dan aku wat keputusan balik aku akan naik ledang…

Tapi bile aku balik pas final LAW, terdetik kat hati aku kesian mak sebab situasi yang aku tengok waktu balik.. mak yang kena wat sume kerja, jaga budk2 (anak mak aku jaga), nak masak, kemas umah, ngan sume lagi la… susah untuk aku explain kat sini sbb berat rasenya dada ni untuk luahkan semuanya… biarlah aku sendiri yang tau.. em dan aku wat keputusan x nak naik ledang… dan aku pun dah ckp kat mak.. n mak kate xpelah pegi je… tapi akU tetap x nak gi…

Bile aku balik shah alam…ari jumaat…sbb ptg tu ade meeting ledang.. aku dah confirm aku x naik ledang.. tapi bile aku dah join meeting tu n aku dah ckp dah kat diorang yang aku x g..skali lagi hati aku berbolak balik…Ya ALLAH sesak dada aku nak fikir benda nie… tapi aku diam je…aku cb berfikir balik nape aku amik keputusan nie…

Aku fikir & fikir.. akhirnya aku tau nape aku nak stay kat umah… selama ni mak x pernah halang aku untuk pergi ke mana2 sebab mak aku tau minat aku… (slalu cuti sem aku busy ngan program & aku sgt suka join jd sukarelawan…) gpms pun bekerja ats dasar sukarela… sebab ape aku masuk gp lain kali aku cite… kali nie biarlah aku berada di sisi mak aku untuk jadi tempat sandaran dan penyokong mak… cukupla selama aku di asram, di matrikulasi sampaila aku di university sem 3, aku selalu mengikut minat dan kehendak aku dan cukupla selama family aku ade prob, aku x merasai segala kesusahan yang berlaku kat umah…cukuplah semua tu…

Aku cuba untuk selami hati mak, ape sebenar nye yang mak nak aku wat tapi aku tak berjaya.. kdg2 aku tgk sinar kat mata mak mcm megharap aku berada di rumah… atas dasar aku nak gembirakan hati mak, dan aku nak cari keredhaan ALLAH (sebab redha Allah terletak pada redha ibu)..aku buat keputusan untuk stay kat umah… YA Allah tetapkanlah hati aku dengan keputusan nie…. Bile aku fikir yang ledang tu pun salah satu tanggungjawab aku… aku pun kdg2 goyah ngan keputusan aku…. Susahnya ya ALLAH nak tetap dengan keputusan.. bagi aku dua2 adalah sgt penting dan sebahagian daripada hidup aku…

Tapi andai aku duk kat umah, aku akan jadi anak yang meringankan tugas mak…InsyaALLAH… maaf sahabat GPMS aku x blh teruskan perjuangan di ledang…sedih2…

p/s: adik x nak bg kakti bc blog nie sbb adik malu nnti kakti tau ape sebenarnya dalam hati adik..huhu

30 October, 2009

~INFO TENTANG NESCAFE 3 in 1~

Betul tak betul Wallahua'lam, tapi elok dibaca sebagai langkah cegah dulu sebelum kene...(AMIK DR YAHOO GROUPS)

Nescafe 3 in 1 merosakkan jantung & buah pinggang

Zaman skarang ni, banyak penyakit datang dari pemakanan…..

Beberapa hari lepas saya dikunjungi oleh seorang pelajar lelaki tahun akhir. Sudah beberapa bulan pelajar ini tidak bertemu dengan saya. Pelajar ini mengemukakan beberapa masalah kumpulannya untuk diselesaikan oleh saya sebagai seorang penasihat akademiknya. Alhamdulillah masalah dapat diselesaikan.

Selepas hajat terlaksana, pelajar ini yang saya namakan sebagai Ahmad menukar topik kepada topik kesihatan dirinya. Beliau mengadukan masalah dirinya. Beliau dapat merasakan kemerosotan tahap kesihatan dirinya. Berikut adalah antara tanda-tanda yang dapat dikenalpasati:

Kerap berdebar tidak menentu masa. Kadang-kadang waktu membaca tiba-tiba jantung / dada berdebar dengan laju.

1. Bila jantung berdebar ini berlaku, ia akan diikuti dengan dahi berpeluh
2. Beliau juga kerap merasakan kesakitan pada dadanya.
3. Sering mencungap dan kadang-kadang kala sewaktu sembahyang pun mencungap.
4. Semakin tidak tahan atau alah dengan panas terik matahari dan jikalau kena panas, badannya akan banyak berpeluh dan tidak selesa.
5. Jikalau tahun lepas, kekerapan simptom-simptom di atas agak jarang namun kebelakangan ini, kekerapan kejadian semakin kerap sehingga satu kali serangan dalam setiap 2/3 hari.
6. Tapak tangannya.semakin basah.

Berdasarkan simptom yang saya perolehi saya terus menyoal tabiat permakanannya. Selepas mendapat data yang dikehendaki saya pun memberikan penjelasan 'Ahmad, engkau ni walau pun usia masih muda, jantung engkau sudah bermasalah. Punca masalah engkau ini adalah kerana engkau kerap meminum Nescafe 3 in one. Nescafe adalah tidak baik dan merosak buah pinggang manakala krimer yang terdapat di dalam campuran ini sangat merosak jantung. Krimer ini bukan diperbuat dari susu tetapi adalah dibuat dari kelapa sawit (non dairy creamer)'

Selanjutnya saya menasihati Ahmad untuk melakukan perkara berikut untuk merawat jantungnya:

1. Elakkan dari meminum Nescafe yang merosak buah pinggang dan elakkan sama sekali apa jua jenis krimer yang dibuat dari selain susu (non dairy creamer)
2. Elakkan dari mengambil coffee mate kerana ia adalah non dairy creamer
3. Elakkan makan ais krim kerana mengandungi krimmer yang tinggi
4. Elakkan susu pekat manis yang mengandungi krimer dari selain susu.
5. Elakkan memakan sebarang makanan yang mengandungi margarine
6. Elakkan memakan burger, naget, kentang goreng, potato chip dan segala yang sewaktu dengannya
7. Elakkan mandi selepas makan
8. Amalkan amalan: Ambil segenggam kacang hijau, rendam dalam air kira-kira 10 minit,selepas itu rebus asal masak dan bukan rebus sehingga pecah tanpa membubuh garam. Selepas itu buang air rebusan dan makanlah kacang hijau ini dan amalkan amalan ini setiap hari.
9. Boleh beli jintan hitam dan makan setiap hari atau pun belilah yang sudah siap diproses atas nama habbatussauda
10. Amalkan makan sayuran pahit seperti kailan, peria, pegaga, daun ubi, pucuk betik, ulam-ulam dsbnya.
11.. Kurangkan makan nasi lemak terutama sekali nasi lemak di kedai kerana mereka mencampurkan minyak masak kepada nasi lemak agar nasi lemak ini kelihatan cantik berderai dan tidak melekat.

Kepada yang mulai menghadapi masalah dengan jantungnya atau yang sudah lama bermasalah jantung, bolehlah mengamalkan amalan di atas.

Sekian wassalam wallahuaqlam. _,


'sharing is caring.

Dear Friends,
I'm strongly agreed on these issues because it happens to one of my friend in HSS Integrated Consultant. Beliau sekarang menjalani rawatan dialysis setiap 3 hari. Now its been already 9 years he is suffering with this kidney problem. The doctor yang check dia kata, the main cause is:

1. Breakfast with Nescafe
2. 10am break with Nescafe
3. Lunch with Nescafe ais
4. Minum petang also with Nescafe.
5. Malam supper pun pekena Nescafe.

So, hope for best for those who still love Nescafe.

P/S: tkutnya nk minum slaloo...aku pun kdg2 da terasa skit kat pinggang ni...huhu

~laguku untukmu~ Noorhamidah haron & sume yang bergelar anak

Permata Ayah Bonda

Lagu nie dialunkan oleh kumpulan Firdaus.. klu semua anak menghayati lirik lagu nie, insyaAllah semua anak akan sayang kat mak abah dan juga menghargai mereka.. anggaplah lagu nie daripada mak dan abah untuk anak-anak mereka yang tersayang...

Mewangi kuntuman bahagia
Di halaman ayah serta bonda
Menatang selaut cahaya
Melerai resah dan gundah di jiwa

Segunung impian dicita
Selangit harapan di damba
Dibelai, dimanja mesra
Kaulah racun, kau penawar
Senyuman dan tangisanmu
Pengubat duka dan lara

C/O
Engkau umpama sebutir permata
Diperlubukkan kasih nan bersinar, bercahaya
Hiasi rumahtangga
Engkau harapan seisi keluarga
Panjatan doa dan aimata
Yang pasrah kepada Yang Esa
Kepadamu tercurah
Kasih sayang dan pengorbanan
Agar terus gemilang

Dididik, diasuh tiap masa
Diajarkan ilmu yang berguna
Mengenal Allah dan Rasul
Menyemai, menyubur iman di dada

Dilayur segala kekerasan
Dilentur dengan kelembutan
Dititip seuntai madah
Hidupmu mula dan berakhir
Menyusur fitrah dan sunnah
Bernoktah di penghujungnya

C/O

Tiada yang lebih membahagiakan
Melihat dirimu kian membesar, dewasa
Di dalam sejahtera
Usah terpesona pujukan dunia
Yang hanya menyilau pandangan
Memukau dengan keindahannya
Nasihat ayah bonda
Agar engkau lebih bersedia
Untuk menghadapinya

Bersemi kelopak kasih sayang
Di persada cinta yang sejati
Titisan susu ibunda
Menyegarkan, menghapuskan dahaga

Renjisan keringat dari ayahanda
Menyubur pohon kehidupan
Tuaian sebidang tabah
Buatmu doa dan harapan
Jadilah insan yang mulia
Pembela di hari tua

C/O

Waktu bisa merubah segalanya
Dewasalah dalam rahmat dan kasih Ilahi
Redahi pancaroba
Andai langkahmu tersasar kesimpangan
Pulanglah ke laman ayah bonda
Kembali menghuni di tamannya
Bersamalah semula
Menghirup embunan kasih sayang
Sedingin airmata bonda

Engkaulah permata ayah bonda....

29 October, 2009

~kata-kata~

sedap kata2 nie... final dah start dah pun.... b4 final mcm biase la member2 akan anta wish good luck... aku sentiasa berharap agr kwanku sume mendoakan kejayaan bersam dlm setiap doa mereka bukan hanya setakat di sms... aku insyaALLAH mendoakan sume kwn2ku..
blik kpd ayat pd gmbar kat atas ni... aku tertarik hnya dgn membaca sepintas lalu... dlm maksudnya dan aku amat suka ayat2 yang puitis mcm ni... nila mid yg sebenr...
best of luck pada sume yang tgh@akan menghadapi final...ade kawn berkata... setiap masa dalah peperiksaan kite sbb Allah yang menjadi pemeriksa kite.. buka ANC @ DL yang kite cari tapi keberkatan mendapat & mencari ilmu... thnx acap...

26 October, 2009

~SENDIRI~

dengan nama ALLAH yang Maha Pengasih & Penyayang....

semalam blik umah... n tgk keadaan adik...still cm tu gak.. die blh cuma bile mind da set x blh...so die ckp x le.... susah ngak nak memujuk n bg motivasi kat adik yg sorg nie...
bile blik...akak. abg n mak cite kat aku...mcm2... ade yg suke, duke...(pasl ape x yah korg tau ye).. smpai kan mlm tu ntah nape aku nye dada mcm nak pecah... at last aku terus tdo dengan harapan esok pagi akan sejuk kembali hati ini...
kadang2 aku terasa sendirian dalam menempuh semuanya tapi aku pujuk diri yang aku x keseoranagn... ALLAH sentiasa bersam hambanya... dan aku tau fmily aku especially mak n kakti akan terus menyokong aku........

21 October, 2009

~UJIAN....~

tanggal 16 oktober....
waktu nak presentation aku x sedap badan...rase mual2...n rase mcm nak demam... bile aku bes kelas...tgk phone ade miss called dari mak... aku terus call blik n dapt berita yang mengejutkan... adik aku...hanafi accident....dengarnye serius.... aku x tau nak wat keputusan macm mane sbb esoknye aku ade 2 test.. aku pun bertanya kat sorang kwan yang aku yakin dan percaya... n dia kate klu die, die akan g mlwat adik n bawa buku....
aku pun ikut sume kate2 dia.... sampai hospital aku ttgk adik aku... sedih gak rasanya...mata mak dah bengkak dek asyik menangis.... aku kena kuat sebab aku anak yang ingin menjadi akar tunjamg pada family....
akak ngan abang pun kena kuat dan aku salute mak, akak n abang aku... perasaan tu x dapt digambarkan.....
aku anggap sume ni adalah ujian terutama untuk mak aku sebab, mula dari abang=xcident n patah kaki tapi alhamdulillah smbung blik, akak=kena buatan orang, abah=darah tinggi n pernah masuk hspital gak dan sekarang adik laki= xcident...
mak memang seorang yang kuat....aku teringin menjadi seperti emak... aku berdoa kepada Allah agar mak aku ditinggikan darjatnye dan mendapt pahala atas setiap pengorbanan dan jasa yang telah ditaburkan...moga mak sentisa diberi hidayah dan petunjuk daripada MU ya Allah..

07 October, 2009

~PUASE 6~

BISSMILLAHHIRRAHMANNIRRAHIM..............

pagi td aku dengar motivasi pagi... penceramah die ustaz zawawi yusoh. hari ni. ustaz tu bercerita tentang puase 6... baru hari ni gak aku dapt ilmu baru yang tak pernah aku dgr sebelum ni.... mengenai kanpe puase enam diibaratkan kite lengkap puase setahun.....sebabnye....

3 hari puase = sebulan

30hari puase/3 hari = 10 bulan

oleh sebab itu puase ramadhan = 300 hari

puase sunat syawal 6 hari = 2 bulan

oleh sebab itu puase syawal = 6o hari

total kite puase 360 hari = setahun...

klu kite x puase 6, kite x dpat la pahala puase setahun...

marilah kite bersama-sama puase sunat syawal...

29 September, 2009

HANTARAN AL-QURAN

semoga cerita ni dapt kita same2 mengambil pengajarannya..........amin
"Sayang, tengok nih. Cantiknya AlQuran nih. Warna keemasan. Sesuai untukkita buat hantaran" pekik Jamilah kepada Nabil..

"Sini pun cantik juga. Warna unggu keemasan. Mana satu kita nak belinih" balas Nabil.

Mereka sedang asyik mencari bahan-bahan untuk dibuat hantaran. Tinggal satu lagi yang masih dicari-cari iaitu AlQuran yang bakal dijadikanhantaran.

"Tapi, yang ni lagi best, ada terjemahan arab" keluh Jamilah.

" Ala , awak bukan reti pun bahasa arab" jawab Nabil.

Tergelak Jamilah.Berbahagia rasanya dapat calon suami seperti Nabil. Prihatin.

"Apa yang saudara cari tu. Nampak seronok saya lihat" tegur pakcikberbaju putih.
Jaluran baju ke bawah menampakkan lagi seri wajah seorangpakcik dalam lingkungan 40-an.
"Oh, kami cari AlQuran. Nak buat hantaran. Maklumlah, nak bina masjid"sengih Nabil.
Jamilah ikut senyum tidak jauh dari situ..
"Oh. Bagus lah. Adik selalu baca waktu bila?" pakcik menyoal sambiltersenyum.
"Aa... aa.. lama dah saya tak baca, pakcik" teragak-agak Nabil menjawab.
Jamilah sudah di sebelah rak yang lain.
"Kalau gitu, tak perlu lah beli AlQuran kalau sekadar hantaran. KesianALQuran. Itu bukan kitab hiasan, dik" tegur pakcik berhemah.
"Alah, pakcik nih. Kacau daun pulak urusan orang muda. Kami beli ni nakbaca la" tiba-tiba Jamilah muncul dengan selamba jawapannya.
"Oh, baguslah. Kalau gitu beli lah tafsir ArRahman. Ada tafsiran lagi"cadang pakcik.
Mukanya nampak seperti orang-orang ahli masjid.
" Ala , besar lah pakcik. Kami nak pilih nih. Kiut lagi" senyum Jamilahmengangkat bungkusan AlQuran warna unggu keemasan. Saiznya kecil.
"Jangan lupa baca ya" pakcik dengan selamba sambil meninggalkan pasangantersebut.
"Sibuk je la pakcik tu" Jamilah mengomel.Nabil kelihatan serba salah. Mungkin 'terpukul' dengan kata-kata seorang pakcik yang muncul secara tiba-tiba.
Hari yang dinantikan sudah tiba. Mereka sudah bersolek. Hari nan indah..Terlalu indah buat pasangan teruna dan dara yang bakal disatukan.. Nabil dan Jamilah tidak sabar-sabar menantikan ucapan indah tersebut. Pak imam baru sahaja sampai.
"Assalamualaikum semua" ucapan salam Pak Imam bergema.Nabil bagai hidup semula. Dirinya terkejut. Jantung bagai gugur sertamerta. Mungkin tidak percaya apa yang dipandangnya dihadapan. Ahli-ahl ikeluarga berebut-rebut bersalaman dengan Pak Imam. Mukanya berseri-seri.Janggutnya putih. Jubah putih. Rambutnya ada yang berwarna putih.
"Inikah pengantin hari ini?" tegur selamba Ustaz Saad."Pak.. Ustaz.. kabar baik, pak... usta.. ustazz.." jawab Nabil mengigil.J amilah juga terkebil-kebil melihat kelibat orang yang dikenali di kedai buku 2 bulan lalu."Oh, sebelum tu, saya suka mendengar bacaan adik Nabil. Mudah-mudahan kita dapat mengambil manfaat dari bacaan pengantin" cadang Ustaz Saad.Kelihatan orang ramai mengiyakan. Maklumlah, ustaz Saad merupakan antara orang dikenali oleh ahli-ahli sebagai penceramah tetap setiap hari Khamis selepas maghrib. Nabil menelan air liur. Baginya inilah saat paling menyeramkan bagi dirinya. Peluh membasahi baju melayu satin berwarna putih."Ss.. su.. surah apa ustaz?" Nabil cuba mengagahkan diri. Jamilah masih melihat dari tepi tirai. Memegang kepalanya. Seperti mengagak benda yang sebaliknya berlaku..
"Oh, ayat yang mudah ja. Baca 3 ayat Surah ArRa'd" kata ustaz Saad sambil menunjukkan baris giginya yang putih hasil bersugi setiap solat mengikut sunnah nabi.Surah Ar Rad Surah Ar Ra'd. "Apa benda nih" detik hati Nabil."Bismillahirrahmaan irrahim.. ALL..MAA. . RIII..!!" berlagu Nabil. Kelihatan gemuruh satu rumah pengantin perempuan. Ada yang keluar dari rumah menahan gelak. Ada yang mengeluarkan air mata menahan kelucuan.Ada yang menggeleng-geleng kepala. Ibu bapa Jamilah merah padam wajahnya. Jamilah entah ke mana, mungkin berpura-pura ke tandas."Baru ustaz tahu ada kalimah almari di dalam ALQuran. Adik Nabil, carabacanya seperti begini : A'uzubillahiminnass yaitaanirrajim. ..Bismillahirrahmanir rahim.. ALIF.. LAMM.. MIMMM... RAA.." kedengar suara gemersik Ustaz Sa'ad. Orang ramai kelihatan ingin mendengar lebih banyaklagi alunan irama ALQurannya.Nabil berasa seperti kilat menyambar kepalanya..
"Nabil, kamu jangan merendah-rendahkan kitab petunjuk iaitu AlQuran.Ianya hendaklah dibaca bukan sekadar dijadikan hantaran. Malah lebih malang perlakuan seperti ini seolah-olah menghina ALQuran. Beli ALQuran kemudian menaruh di tempat-tempat tinggi seolah-olah ianya sudah cukup bagi seorang muslim" tazkirah sudah bermula. Orang ramai memang senang cara penyampaian ustaz Sa'ad."Tinggi mana pun kamu belajar, tiada gunanya kitab yang tidak berubah ini tidak mampu kamu baca. Kitab ini pasti begini rupanya, ayatnya tetap sama, kedudukannya tidak sama. Malah, ketahuilah Allah akan menjaganya sehingga hari kiamat. Nabil, kalau kamu tahu orang-orang yang mengaku kitab AlQuran sebagai kitab petunjuk kemudian diabaikan dia pasti dilaknat oleh AlQuran itu sendiri. Tetapi beruntungnya orang-orang yang memanfaatkan AlQuran setiap hari, membacanya, menghafalnya, mengamalkan sebab ia menjadikan hati terlalu tenang walapun dia bukannya seorang yang tinggi pelajarannya, kaya hidupnya dan sebagainya.. " penutup Ustaz Sa'ad sudah dikagumi orang terutama yang mengikuti ceramahnya.Hari semakin cepat berlalu.Nabil sudah melalui hari-hari yang indah. Kitab ALQUran yang menjadihantaran pertunangan sudah menjadi diari kehidupannya yang aktif setiap hari.
Pit.. Pit! Jangan lupa datang rumah ustaz malam nih. Kita belajar sama-sama. Jangan lupa bawa isteri sekali ya Nabil. SMS dari ustaz Sa'ad tiba.
Jamilah senyum disisi suaminya, Nabil.. read dis.. Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) said: 'When a man dies and his relatives are busy in funeral, there stands an extremely handsome man by his head. When the dead body is shrouded, that man gets in between theshroud and the chest of the deceased.
Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) bersabda : 'Bila seseorang lelaki itu mati dan saudaranya sibuk dengan pengebumiannya, berdiri lelaki yang betul-betul kacak di bahagian kepalanya. Bila mayatnya dikapan, lelaki itu berada di antara kain kapan dan si mati.Selepas pengebumian, semua orang pulang ke rumah, 2 malaikat Mungkar danNakir, datang dalam kubur dan cuba memisahkan lelaki kacak ini supaya mereka boleh menyoal lelaki yang telah meninggal itu seorang diri mengenai ketaatannya kepada Allah. Tapi lelaki kacak itu berkata,Dia adalah temanku, dia adalah kawanku. Aku takkan meninggalkannya seorangdiri walau apa pun. Jika kamu ditetapkan untuk menyoal, lakukanlah tugasmu.. Aku tidak boleh meninggalkannya sehingga aku dapati diadimasukkan ke dalam Syurga.
'Thereafter he turns to his dead companion and says, 'I am the Qur'an,which you used to read, sometimes in a loud voice and sometimes in a lowvoice. Do not worry. After the interrogation of Munkar and Naker, you will have no grief.'
Selepas itu dia berpaling pada temannya yang meninggal dan berkata,'Aku adalah Al-Quran, yang mana kamu membacanya, kadang-kadang dengan suarayang nyaring dan kadang-kadang dengan suara yang perlahan. Jangan bimbang.Selepas soal siasat dari Mungkar dan Nakir, kamu tidak akan bersedih.
'When the interrogation is over, the handsome man arranges for him fromAl-Mala'ul A'laa (the angels in Heaven) silk bedding filled with musk.
Selepas soal siasat selesai, lelaki kacak mengatur untuknya daripada Al-Mala'ul A'laa (malaikat dalam Syurga) tempat tidur dari sutera yang dipenuhi bauan kesturi.
Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) said: 'On the Day of Judgement,before Allah, no other Intercessor will have a greater status than theQur'an, neither a Prophet nor an angel.
'Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) bersabda :'Di hari pengadilan,dihadapan Allah, tiada syafaat yang lebih baik darjatnya daripada Quran,mahupun dari nabi atau malaikat...
dripada yahoo groups

SELAMAT HARI RAYA..(^^,)

satu Syawal macm seperti raye2 yang sebelum nie...dimulakan ngan solat sunat then blik umah siap2 minta maaf ngan family......pstu turun umah nenek...
tahun nie nenek ngan atuk kat kampung dah xde... sedih gak... sebab teringat yang aku x jumpe mereka wat kali terakhir ari tu...
tahun nie gak 2 syawal genap umur aku 21 tahun(klu ikut bulan islam) klu ikut kalendar bulan 5 ari tu...
k semoga puase kita akan diterima dan raye2 gak tapi kesihatan perlu diutamakan..

16 September, 2009

MALAM KE-27

bismillahhirrahmannirrahim......

hari ni puasa yang ke-26...dan ini bermakna malm ni adlh malam yang ke 27...
aku teringin mendapat malam kemuliaan itu tapi aku sedar aku belum ckup baik dan layak untuk mendapat malam tersebut... tapi x salah untuk kite berdoa dan berharap dan melakukan ibadah dengan konsisten.... insyaAllah jika mmg dah ditakdirkn kita antara insan terpilih untuk mendapat malam kemuliaan itu, kite akan dapat juga.. alhamdulillah jika aku salah seorng daripadanya.....

esok aku da xde kelas...boleh balik kg....hohoho...
tapi tahun ni aku dapat rasekan yang aku mengisi ramadhan lebih berfaedah dripad tahun sebelum ni... skali lagi alhamdulillah kepada Allah yang telah mebuka pintu hatiku untuk melakukan perkara2 tersebut...
x sabar nak jumpe mak... hehe

doa Ramadhan dari berita harian:
"Ya Allah, jadikan usahaku sebagai usaha yang sentiasa disyukuri, dosa-dosaku sebagai dosa yang diampuni, kebaikanku sebagai kebaikan yang diterima dan keaibanku sebagai keaiban yang ditutupi, wahai Tuhan Maha Mendengar daripada semua pendengar."
k la lecturer pun da smpai.... jumpe lagi

HAYATILAH KATA-KATA & PUISI nie...

Alihkan pandangan matamu ke arah LAUT, airnya cantik membiru dan penuh dengan ketenangan.
Tetapi hanya Allah sahaja yang mengetahui rahsia di dalamnya.
Begitu juga dengan kehidupan manusia, riang dan ketawa tetapi hanya Allah yang mengetahui rahsia kehidupannya.
Jika dirimu berasa kecewa, alihkan pandanganmu ke arah SUNGAI, airnya tetap mengalir biarpun berjuta batu yang menghalangnya.
Dan jika dirimu berasa sedih,alihkan pandanganmu ke arah LANGIT, sedarlah dan sentiasa ingatlah bahawa Allah sentiasa bersamamu (INNALLAHA MA'ANA)


DIA

Dia,
Sentiasa ada di hati,
Kewujudannya selalu terasa,
Tatkala jaga dan lena.

Dia,
Semakin jauh ku dariNya,
Semakin dekat Dia padaku,
Semakin ingin ku dekati,
Semakin kuat Dia menduga.

Dia,
Seharum semerbak kasturi,
Sedingin angin di kali,
Kasihnya selalu dirasa,
Walau Dia sering dilupa.

Dia
Adalah kekuatan diwaktu kelemahan,
Cahaya dalam kegelapan,,
Kelapangan tatkala kesempitan,
Kedamaian dikala keresahan.

Dia,
Aku yakin dengan janjiNya,
Di sebalik kesusahan ada kesenangan,
Setiap yang berlaku ada hikmahnya
Jiwa akan tenang jika mengingatiNya

Dia,
Dalam sujud ku menangis
Penuh mengharap,
Agar sentiasa dalam rahmatNya
Moga suatu hari
Aku akan bertemu denganNya
Di tempat yang kekal abadi

Dia,
Allahu Ahad.

sajak kat bawah ni plak diilhamkan olah kak fatimah syarha dalm buku TAUTAN KASIH keluaran Telaga Biru. dan aku telah menambah dan tukar ckit daripada yang asal mengikut selera aku...hehe.. ditujukan untuk org yang paling aku sayang yang telah melahirkan, menyusukan dan mendidik aku sehingga sekarang....

KAU MENYAYANGIKU

Kau menyayangiku
Seperti bumi
Menyayangi titah Tuhanmu
tak pernah letih
menanggung beban derita
tak pernah penat
menghisap luka

Kau menyayangiku
Seperti matahari dan bulan
Menyayangi titah Tuhannnya
Tak pernah letih
Menghangat dan mendamai jiwa

Kau menyayangiku
Seperti air
Mencintai titah Tuhanmu
Tak pernah letih
Menyejukkan dahaga

Kau menyayangiku
Seperti bunga
Mencintai titah Tuhannya
Tak pernah letih
Menebar mekar aroma bahagia
Tak pernah letih
Meneduhkan gelisah nyala

Kau menyayangiku
Seperti angin
Mengasihi titah Tuhannya
Tak pernah letih
Meniup hembusan kasih sayang
Yang kekal selamanya.

13 September, 2009

..::KEWAJIPAN MENUNTUT ILMU...::..


Semalam aku gi terawikh then mcm biase selang 4 rakaat, ade tazkirah... ustaz tu kate kite skarang ni x tau bezakan yang mane lebih baik sbb klu diikutkan, menuntut ilmu lebih baik daripada solat sunat terawikh sbb, menuntut ilmu tu fardhu 'ain dan terawikh hny sunat...
ustaz tu kate lagi xpe nak solat terawikh kat bilik berseorangan tapi rugi sebb xde pengisian/perkongsian ilmu... bile kite duduk dlm majlis ilmu, para malaikat akan turun untuk memayungi insan2 yang berada dlm majlis dan mendoakan kesejahteraan mereka...
kesimpulannya,,,marilah kite bersama-sama pergi ke majlis2 ilmu agar kite mendapat keberkatan daripadanya.... dengan ilmu kite akan menjadi khalifah yang lebih baik daripada orang yang tiada ilmu.... INSYAALLAH

~Rindu....~

Ya ALLAH...hari ni aku rase rindu kat semua orang....
RINDU kat RASULULLAH,
RINDU kat MAK...ABAH....,
RINDU kat ADIK- BERADIK (bgmi, kakti, as, jiji, aja, awe, anje)
RINDU kat seseorg yang mengubah hati aku, (PEDANG)
RINDU kat kwan baik yang ade kat oversea, EYUSH
RINDU kat CIKGU2 (sktho,sab.kmpk)
RINDU kat KAK YAYA, KAK ZAI, KAK YUHANIZ ngan senior2 sabianz
RINDU kat kwan yg memahami...

ntah tibe2 perasaan tue datang...
YA ALLAH rindu itu memang perasaan yang x dapat dielakkan tetapi biarlah aku merindui untuk bertemu denganMU lebih dari segala rindu yang ada di hatiku ini....

~KEIZINANMU...~.

Ya Allah...aku percaya hanya dengan izinMu aku dapt menjalankan ibadah,kakiku dapt melangkah untuk pergi pada majlis yang mendekatkan diriku denganMu...

aku tidak tahu di mana silapku sehingga aku terlepas membuat 2 perkara yang aku nak wat bulan pose ni... benda tu boleh dekatkan aku dengan DIA tapi mungkin aku bukan insan terpilih untuk menjadi salah seorang peserta di situ...

tapi aku gantikan 'benda tu' dengan something yang lain yang aku harapkan dapt juga dekatkan aku dengan DIA...

aku sgat berharap aku dpat redha dan izin ALLAH untuk aku terus berada di jalanNYA... agar aku akan mendapt bukan shj taufikNYA malah hidayahNYA yang paling utama...
tahukah kamu ape itu malam lailatul qadar? lailatul adar adalah malam yang lebih baik dari seribu bulan... (83 tahun)....marilah kite bersam-sama mencari malam itu kerana umur kite x akan panjang untuk beramal & beribadah selam 83 tahun...


sempena bulan RAMADHAN ni... YA ALLAH aku berdoa agar aku menjadi salah seorang hambaNya yang terpilih untuk mendapat lailatul Qadar...

09 September, 2009

~kerjasama..~

semalam aku pi tolong jaga gerai hingga abis... aku realize something yang kerja akan menjadi ringan jika dibuat bersama-sama...
biasenya aku just tolong smpai kul 6 tapi semalam aku stay smpi berbuka n kemas same2... bahagia terasa bile kite wat kerja same2...xde yang tension...
aku teringat cite wonder pets...
tema cite tu adalah 'kerjasama'.. bgus untuk tontonan kite walaupun die agk kebudak-budakan...tapi klu kite pandai nak adaptasi pengajaran yang terkandung dalamnye...kite akan tau cite tu bgus...heehee..
kesimpulan kat sini..kite perlu salin bantu-membantu kwn kite yang perlukan pertolongan supaya mereka tak tertekan...klu kite tlong dengan ikhlas,, kite akan rase kwn2 kite tu mcm adik-beradik kite....

03 September, 2009

..::RAMADHAN AL MUBARAK::..





RAMADHAN tiba lagi...
baru kali ni aku berkesempatan mencoretkan kata2 di sini sebab kekangan yang ada..

RAMADHAN..
Aku menantimu dengan penuh sabar
kerna aku ingin merebut barakah
yang ada padamu...

RAMADHAN..
Salah satu malam mu
Adalah yang terbaik untuk umat ini
Andai mereka mencari & menanti
Dengan penuh sabar dan yakin
Iaitu malam yang lebih baik dari seribu bulan
Iaitu LAILATU QADAR..

RAMADHAN..
Awalmu adalah rahmat,
Pertengahanmu adalah maghfirah.
Akhirmu adalah pembebasan daripada api neraka..
Aku ingin mencari pengampunan & redhamu
Kerana Engkau MAHA Mendengar doa hambaMu..

Ya ALLAH..
Andai ini adalah ramadhan terakhir untukku..
Biarlah Ramadhan kali ini adalah yang terbaik untukku
Ringankanlah diriku agar aku sentiasa beribadah padaMU
Agar aku dapat mengutip ganjaran yang Engkau telah sediakan..
Untuk umat KekasihMu...Muhammad s.a.w.

Ya ALLAH...
Hanya padaMu aku sandarkan lelah
Aku perlukan taufik & hidayah MU
Agar aku tetap di jalan yang Kau redhai
Moga akhirnya aku bersama golongan yang soleh..

ameen..

10 July, 2009

..::AKUKAH YANG BERSALAH???::..



Erm…susah nak ckp pasal benda ni… terasa diri ni gagal untuk membimbing orang walhal dulu die berubah kepada kebaikan dan sekarang die telah kembali pada dirinya yang lama….aku ke yang bersalah??? Kerana tidak sentiasa follow up die yang sudah berubah itu?? Dan sekarang rasenya sudah semakin susah untuk aku membawa die kembali kepada penghijarahan yang pernah dilakukan dulu… sedih sebab die adalah kawanku dan aku bersalah kerana tidak memberinya semangat untuk kekalkan penghijrahan itu…kawan…maafkan aku…
070709

..::BARU KU MENGERTI::..

Ari ni family aku anta adik yang smbung belajar di ikbn, alor gajah…. Baru aku sedar dan faham macam mane perasaan mak bile anta aku ke asrama since form one… xleh nak diucapkan dengan kate2 tentang perasaan tu… bercampur baur… boleh ke x adik aku tu survive kat sana… dapt x die cari kawan yang betul… ckup x makn,pakai, minum, tido die… ya ALLAH risau aku dibuatnye… selama ni aku sahaja yang sering dihantar dan sekarang baru aku tau perasaan orang yang menghantar… aku harap adik aku dapt berdikari kat sana dan x tersalah pilih kawan…
Ya Allah, Engkau lindungilah adikku dan rahmatilah segala perjalannya di sana...bantulah dia agar sentiasa berada di jalanMU...amin...

060709

ALHAMDULILLAH

Hari ni aku bersyukur sangat sebab aku lulus tuk sume paper final exam.. walaupun aku tak dapt capai target yang aku tetapkan, tapi sekurang-kurangnya aku puas sebab aku rase aku dah berusaha untuk berjaya…Cuma mungkin aku belum betul2 berusaha mengikut cara-cara Islam yang sepenuhnya… Alhamdulillah ya Allah kerana memberi aku peluang dan rezeki untuk lulus semua paper sepanjang aku menuntut ilmu…..

InsyaAllah aku akan lebih mempraktikkan ape yg pernah aku pelajari… korang pernah rase tak yang bile kite betul2 berharap padaNya, dan ape yang korang harapkan tu korang dapat, korang akan rase bersyukur sangat….aku betul2 yakin denganNYA… dulu ustaz pernah cakap yang masalah kite sebenarnya ialah kita x yakin dengan ALLAH… kita percaya akan perkara2 ghaib tapi kebanyakannya tak yakin dengan perkara itu…. Sejak itu, aku mula menanamkan keyakinan aku pada ALLAH x kira dalam ape jua perkara dan Alhamdulillah aku semakin tenang dalam menghadapi sebarang keadaan…

Kawan baik aku pernah kate, janji ALLAH itu pasti…kita mesti yakin denganNYA… k abes pasal exam…
sedang aku cek result…ade hamba ALLAH yang telah menghadirkan kembali kenangan yang bagi aku sangat manis dan indah untuk dikenangi tetapi untuk realitinya pahit untuk aku menerima situasi sebenar yang terjadi sekarang….

Seseorang yang bagi aku lengkap sebagai lelaki yang soleh yang banyak mengajar aku untuk lebih dekat denganNYA, yang aku rasa banyak membimbing aku menjadi yang lebih baik dan berubah hanya untukNYA.. die pernah berkata “Allah tidak akan pisahkan dua hati yang bertemu hanya keranaNYA. Yakinlah dengan kata-kata ALLAH”.. aku sering menjadi sejuk bile mendengar segala kata-kata nasihat darinya…

Tapi semua itu hanya menjadi kenangan sebab aku dan die dah lost contact.... tapi entah kenapa jauh di sudut hati aku yakin dengan kata-katanya dan JanjiNYA….biarlah masa yang menentukannya...

1.40 am/120609

09 July, 2009

..::BOSAN::..



Bosan…Bosan…Bosan dan bosan… sebab ape? Sebab bile buka tv je rancangan hiburan…. Nak2 pertandingan menyanyi… boleh diibaratkan macm cendawan tumbuh lepas hujan…. Smpaikan mak ayah bg galakan dan sokongan kat anak2 untuk masuk pertandingan yg sebegitu… x kirelah yg bertudung atau x semuanya dilihat same je… tapi yg paling sedih bile tgk majority yg masuk pertandingan tu adalah orang bangsa kite dan beragama Islam… ya Allah ape nak jadi umat zaman sekarang….

Bile dfikir balik…x terasa bosankah mereka dengan permainan dunia yang hanya bersifat sementara? X terjentikkah di hati mereka untuk mencari ketenangan dan kedamaian yang sebenar? Kite yang dijentik rsa ingin mencari kemanisan iman juga kadangkala hanyut dengan kelekaan an hiburan yang dicipta manusia… tidak terfikrkah orang yang mengundi bakal2 artis itu bahawa duit yang dialirkan itu hanyalah satu pembaziran?? Yang akhirnya menguntungkan pihak yang bukan dari bangsa kite?? Sampai bile kite hendak jd begini?? Bukan bermaksud untuk bersifat perkauman… tetapi lebih sebagai peringatan untuk diri sendiri….

Bila dilihat zaman sekarang, majoriti rancangan di tv bercorak hiburan, gossip untuk melagakan manusia dan juga melekakan manusia…. Ada juga rancangan yg bersifat pendidikan dan peringatan serta pengajaran, Cuma bilangannye tidaklah sebanyak mana… bosan dengan keadaan sosial umat islam itu sendiri…mengaku islam tetapi hidupnya tidak berpandukan islam… perempuan bagaikan hilang rasa malunya…

Ya Allah, hambaMu ini sememangnya lemah, maka Engkau pimpinlah aku agar aku sentiasa berada di jalanMu ya Allah… aku hanya mengharapkan rahmatMu dan jua redhaMu…Kau berilah aku, kedua ibu bapaku, guru-guruku, kawan2ku dan juga muslimin dan muslimat di dunia ini dengan hidayahMu agar hati kami sentiasa mengharapkan pengampunanMu….

..::AKU::..




Aku… 
Seorang yang susah untuk meluahkan perasaan kat seseorang…ape yang aku rasa semuanya aku rela pendam sendiri… mungkin sifat aku sebegini ataupun aku begitu berhati-hati dalam memilih orang untuk berkongsi perasaan aku…dan aku seorang introvert...

Entahlah aku teringin menulis tapi bile rasa nak menulis tu datang, apa yg ada kat kepala terus terbang melayang… akhirnya ape sebenarnya nak tulis x tertulis, dan yg tak terpikir nak tulis, aku tulis… so sekarang mungkin masanya untuk aku mula menulis di sini… sekadar untuk mencurahkan rasa dan memuaskan keinginan…

Aku…
aku x biasa bahasakan diri aku ngan orang lain dengan kata ganti nama ‘aku’… nak tau sebab ape? Aku pun tak ingat sape yang cakap tapi ntah nape aku ikut kata-katanya… hamba Allah itu berkata, aku itu panggilan kita dengan Allah sebab lebih dekat denganNya…so aku hanya specializedkan panggilan aku tu hanya untuk DIA… tapi kat sini klu nak guna panggilan saya, kite, kami mcm skema & ntah ape2kan… lagipun aku tulis sekadar untuk meluahkan perasaan dan macam bercakap ngan diri sendiri…

Bile aku dh semakin meningkat dewasa..aku merasakan banyak sebenarnya tanggungjawab yang harus aku galas tapi aku rasa macam aku tak mampu dan belum berjaya melaksanakan tanggungjawab tu....

Aku dapat merasakan yang diri ni bagaikan lautan yang ada pasang dan surutnya…begitu juga dengan imanku… kadang2 naik dan kadang2 turun… itulah pentingnya istiqamah dalam setiap perkara yang kita lakukan agar ianya sebati dengan jiwa kita semua agar kita tidak merasakan beban untuk melaksanakannya….

K stakat ni dulu madah perkenalan…sesungguhnya banyak benda yang perlu aku pelajari untuk menulis kat sini…dan aku jadikan blog ni sebagai platform untuk aku berkongsi apa yg aku rasa dan memenuhi kehendak di sudut hati yg paling dalam...