30 October, 2009

~INFO TENTANG NESCAFE 3 in 1~

Betul tak betul Wallahua'lam, tapi elok dibaca sebagai langkah cegah dulu sebelum kene...(AMIK DR YAHOO GROUPS)

Nescafe 3 in 1 merosakkan jantung & buah pinggang

Zaman skarang ni, banyak penyakit datang dari pemakanan…..

Beberapa hari lepas saya dikunjungi oleh seorang pelajar lelaki tahun akhir. Sudah beberapa bulan pelajar ini tidak bertemu dengan saya. Pelajar ini mengemukakan beberapa masalah kumpulannya untuk diselesaikan oleh saya sebagai seorang penasihat akademiknya. Alhamdulillah masalah dapat diselesaikan.

Selepas hajat terlaksana, pelajar ini yang saya namakan sebagai Ahmad menukar topik kepada topik kesihatan dirinya. Beliau mengadukan masalah dirinya. Beliau dapat merasakan kemerosotan tahap kesihatan dirinya. Berikut adalah antara tanda-tanda yang dapat dikenalpasati:

Kerap berdebar tidak menentu masa. Kadang-kadang waktu membaca tiba-tiba jantung / dada berdebar dengan laju.

1. Bila jantung berdebar ini berlaku, ia akan diikuti dengan dahi berpeluh
2. Beliau juga kerap merasakan kesakitan pada dadanya.
3. Sering mencungap dan kadang-kadang kala sewaktu sembahyang pun mencungap.
4. Semakin tidak tahan atau alah dengan panas terik matahari dan jikalau kena panas, badannya akan banyak berpeluh dan tidak selesa.
5. Jikalau tahun lepas, kekerapan simptom-simptom di atas agak jarang namun kebelakangan ini, kekerapan kejadian semakin kerap sehingga satu kali serangan dalam setiap 2/3 hari.
6. Tapak tangannya.semakin basah.

Berdasarkan simptom yang saya perolehi saya terus menyoal tabiat permakanannya. Selepas mendapat data yang dikehendaki saya pun memberikan penjelasan 'Ahmad, engkau ni walau pun usia masih muda, jantung engkau sudah bermasalah. Punca masalah engkau ini adalah kerana engkau kerap meminum Nescafe 3 in one. Nescafe adalah tidak baik dan merosak buah pinggang manakala krimer yang terdapat di dalam campuran ini sangat merosak jantung. Krimer ini bukan diperbuat dari susu tetapi adalah dibuat dari kelapa sawit (non dairy creamer)'

Selanjutnya saya menasihati Ahmad untuk melakukan perkara berikut untuk merawat jantungnya:

1. Elakkan dari meminum Nescafe yang merosak buah pinggang dan elakkan sama sekali apa jua jenis krimer yang dibuat dari selain susu (non dairy creamer)
2. Elakkan dari mengambil coffee mate kerana ia adalah non dairy creamer
3. Elakkan makan ais krim kerana mengandungi krimmer yang tinggi
4. Elakkan susu pekat manis yang mengandungi krimer dari selain susu.
5. Elakkan memakan sebarang makanan yang mengandungi margarine
6. Elakkan memakan burger, naget, kentang goreng, potato chip dan segala yang sewaktu dengannya
7. Elakkan mandi selepas makan
8. Amalkan amalan: Ambil segenggam kacang hijau, rendam dalam air kira-kira 10 minit,selepas itu rebus asal masak dan bukan rebus sehingga pecah tanpa membubuh garam. Selepas itu buang air rebusan dan makanlah kacang hijau ini dan amalkan amalan ini setiap hari.
9. Boleh beli jintan hitam dan makan setiap hari atau pun belilah yang sudah siap diproses atas nama habbatussauda
10. Amalkan makan sayuran pahit seperti kailan, peria, pegaga, daun ubi, pucuk betik, ulam-ulam dsbnya.
11.. Kurangkan makan nasi lemak terutama sekali nasi lemak di kedai kerana mereka mencampurkan minyak masak kepada nasi lemak agar nasi lemak ini kelihatan cantik berderai dan tidak melekat.

Kepada yang mulai menghadapi masalah dengan jantungnya atau yang sudah lama bermasalah jantung, bolehlah mengamalkan amalan di atas.

Sekian wassalam wallahuaqlam. _,


'sharing is caring.

Dear Friends,
I'm strongly agreed on these issues because it happens to one of my friend in HSS Integrated Consultant. Beliau sekarang menjalani rawatan dialysis setiap 3 hari. Now its been already 9 years he is suffering with this kidney problem. The doctor yang check dia kata, the main cause is:

1. Breakfast with Nescafe
2. 10am break with Nescafe
3. Lunch with Nescafe ais
4. Minum petang also with Nescafe.
5. Malam supper pun pekena Nescafe.

So, hope for best for those who still love Nescafe.

P/S: tkutnya nk minum slaloo...aku pun kdg2 da terasa skit kat pinggang ni...huhu

~laguku untukmu~ Noorhamidah haron & sume yang bergelar anak

Permata Ayah Bonda

Lagu nie dialunkan oleh kumpulan Firdaus.. klu semua anak menghayati lirik lagu nie, insyaAllah semua anak akan sayang kat mak abah dan juga menghargai mereka.. anggaplah lagu nie daripada mak dan abah untuk anak-anak mereka yang tersayang...

Mewangi kuntuman bahagia
Di halaman ayah serta bonda
Menatang selaut cahaya
Melerai resah dan gundah di jiwa

Segunung impian dicita
Selangit harapan di damba
Dibelai, dimanja mesra
Kaulah racun, kau penawar
Senyuman dan tangisanmu
Pengubat duka dan lara

C/O
Engkau umpama sebutir permata
Diperlubukkan kasih nan bersinar, bercahaya
Hiasi rumahtangga
Engkau harapan seisi keluarga
Panjatan doa dan aimata
Yang pasrah kepada Yang Esa
Kepadamu tercurah
Kasih sayang dan pengorbanan
Agar terus gemilang

Dididik, diasuh tiap masa
Diajarkan ilmu yang berguna
Mengenal Allah dan Rasul
Menyemai, menyubur iman di dada

Dilayur segala kekerasan
Dilentur dengan kelembutan
Dititip seuntai madah
Hidupmu mula dan berakhir
Menyusur fitrah dan sunnah
Bernoktah di penghujungnya

C/O

Tiada yang lebih membahagiakan
Melihat dirimu kian membesar, dewasa
Di dalam sejahtera
Usah terpesona pujukan dunia
Yang hanya menyilau pandangan
Memukau dengan keindahannya
Nasihat ayah bonda
Agar engkau lebih bersedia
Untuk menghadapinya

Bersemi kelopak kasih sayang
Di persada cinta yang sejati
Titisan susu ibunda
Menyegarkan, menghapuskan dahaga

Renjisan keringat dari ayahanda
Menyubur pohon kehidupan
Tuaian sebidang tabah
Buatmu doa dan harapan
Jadilah insan yang mulia
Pembela di hari tua

C/O

Waktu bisa merubah segalanya
Dewasalah dalam rahmat dan kasih Ilahi
Redahi pancaroba
Andai langkahmu tersasar kesimpangan
Pulanglah ke laman ayah bonda
Kembali menghuni di tamannya
Bersamalah semula
Menghirup embunan kasih sayang
Sedingin airmata bonda

Engkaulah permata ayah bonda....

29 October, 2009

~kata-kata~

sedap kata2 nie... final dah start dah pun.... b4 final mcm biase la member2 akan anta wish good luck... aku sentiasa berharap agr kwanku sume mendoakan kejayaan bersam dlm setiap doa mereka bukan hanya setakat di sms... aku insyaALLAH mendoakan sume kwn2ku..
blik kpd ayat pd gmbar kat atas ni... aku tertarik hnya dgn membaca sepintas lalu... dlm maksudnya dan aku amat suka ayat2 yang puitis mcm ni... nila mid yg sebenr...
best of luck pada sume yang tgh@akan menghadapi final...ade kawn berkata... setiap masa dalah peperiksaan kite sbb Allah yang menjadi pemeriksa kite.. buka ANC @ DL yang kite cari tapi keberkatan mendapat & mencari ilmu... thnx acap...

26 October, 2009

~SENDIRI~

dengan nama ALLAH yang Maha Pengasih & Penyayang....

semalam blik umah... n tgk keadaan adik...still cm tu gak.. die blh cuma bile mind da set x blh...so die ckp x le.... susah ngak nak memujuk n bg motivasi kat adik yg sorg nie...
bile blik...akak. abg n mak cite kat aku...mcm2... ade yg suke, duke...(pasl ape x yah korg tau ye).. smpai kan mlm tu ntah nape aku nye dada mcm nak pecah... at last aku terus tdo dengan harapan esok pagi akan sejuk kembali hati ini...
kadang2 aku terasa sendirian dalam menempuh semuanya tapi aku pujuk diri yang aku x keseoranagn... ALLAH sentiasa bersam hambanya... dan aku tau fmily aku especially mak n kakti akan terus menyokong aku........

21 October, 2009

~UJIAN....~

tanggal 16 oktober....
waktu nak presentation aku x sedap badan...rase mual2...n rase mcm nak demam... bile aku bes kelas...tgk phone ade miss called dari mak... aku terus call blik n dapt berita yang mengejutkan... adik aku...hanafi accident....dengarnye serius.... aku x tau nak wat keputusan macm mane sbb esoknye aku ade 2 test.. aku pun bertanya kat sorang kwan yang aku yakin dan percaya... n dia kate klu die, die akan g mlwat adik n bawa buku....
aku pun ikut sume kate2 dia.... sampai hospital aku ttgk adik aku... sedih gak rasanya...mata mak dah bengkak dek asyik menangis.... aku kena kuat sebab aku anak yang ingin menjadi akar tunjamg pada family....
akak ngan abang pun kena kuat dan aku salute mak, akak n abang aku... perasaan tu x dapt digambarkan.....
aku anggap sume ni adalah ujian terutama untuk mak aku sebab, mula dari abang=xcident n patah kaki tapi alhamdulillah smbung blik, akak=kena buatan orang, abah=darah tinggi n pernah masuk hspital gak dan sekarang adik laki= xcident...
mak memang seorang yang kuat....aku teringin menjadi seperti emak... aku berdoa kepada Allah agar mak aku ditinggikan darjatnye dan mendapt pahala atas setiap pengorbanan dan jasa yang telah ditaburkan...moga mak sentisa diberi hidayah dan petunjuk daripada MU ya Allah..

07 October, 2009

~PUASE 6~

BISSMILLAHHIRRAHMANNIRRAHIM..............

pagi td aku dengar motivasi pagi... penceramah die ustaz zawawi yusoh. hari ni. ustaz tu bercerita tentang puase 6... baru hari ni gak aku dapt ilmu baru yang tak pernah aku dgr sebelum ni.... mengenai kanpe puase enam diibaratkan kite lengkap puase setahun.....sebabnye....

3 hari puase = sebulan

30hari puase/3 hari = 10 bulan

oleh sebab itu puase ramadhan = 300 hari

puase sunat syawal 6 hari = 2 bulan

oleh sebab itu puase syawal = 6o hari

total kite puase 360 hari = setahun...

klu kite x puase 6, kite x dpat la pahala puase setahun...

marilah kite bersama-sama puase sunat syawal...