18 March, 2017

..BUKIT BATU CHONDONG::..

Bismillah...

ini cerita lama.... tapi masih dlm thun ni (15.01.2017).... Asalnya plan nak naik bukit tabur tapi ada member cakap tabur dah tutup utk hiking sbb banyak kes... sesiapa yg naik juga dianggap menceroboh... jadi kami2 ni da la semua gegirl, pastu x berani main redah...lencong ke tmpat lain iaitu Bukit Batu Chondong.... tempat ni pun belakang zoo juga...area kemensah.... otw nak ke air terjun artis2 juga (neelofa, sofe jane, maya karin).... hehe....

Kamisah (member merangkap guide pada hari tu) yg cdgkan kitorang naik bukit ni.... lepas subuh mmg kami berkumpul di depan zoo... sebelum pendakian, kam bagi briefing sikit sbb hari ni kebanyakan nya xde pengalaman hiking lagi... total 10 orang yg ikut, yg aku kenal 2 orang je (kam & mas), 6 lagi, kwn kepada mas, dan lagi sorang kwn kepada kam..

Satu kata2 kam yg terpahat kat dlm hati aku, jangan sesekali pandang rendah (underestimate) dengan gunung2 @ bukit2 yg kita nak naik.... walaupun pada awalnya kita tengok ketinggian itu x la berapa tinggi ataupun bukit & gunung itu pernah kita tawan.... jangan sesekali ye adik2... hehe...

Ketinngian bukit ni 260m...pada awalnya mmg santai...tapi sampaila satu part utk ke puncak, kena panjat batu.... utk aku yg berkaki pendek ni....aku perlukan supporter drpd atas utk tarik...huhu... x smpi kaki nak langkah panjang2.... haha...sebelum kitorang, ad group laki ni mungkin first time naik kot, diorang bersantai kat batu sebelah... diorang rasa x boleh panjat kot batu yang ada tali tu.... tapi disebabkan kam pernah naik, kam guide kami utk try naik.... dan akhirnya 9 drpd kami berjaya naik....alhamdulillah

dan laki2 tersebut agaknya rasa tercabar sbb kami perempuan dpat naik.... so diorang pun naik selespas kami....

alhamdulillah Allah sajikan mata kami dengan pemandangan yg indah walaupun ketinggiannya x berapa nak tinggi...

Subhanallah sgt cantik Allah jadikan alam ini.... setiap kali aku mendaki, pemandangan yg ada x pernah sama.... dan sepanjang pendakian sentiasa akan ada sesuatu utk disyukuri dan dihayati... walaupun kita pernah pergi tempat yg sama....

Sebagai akhirnya... marilah kita bersama sama melihat alam Allah ciptakan ini dengan hati.... bersahabatlah dengan alam kerana ianya juga dapat memberi ketenangan dikala duka... melihat alam yg menenangkan mengingatkan kita dengan Pencipta ketenangan dan Pemilik hati itu sendiri...

Wallahua'lam....

subhanallah

antara pemandangan yg dinikmati

Allah bagi nikmat mcm di gunung yg tinggi....alhamdulillah
geng2 beg quecha 10liter.. hehe

nice picture... 

ni batu yg perlu ditakluki utk smpai puncak... perlukan keberanian dan kebergantungan pada Allah... baca bismillah 

260m